čtvrtek 23. prosince 2010

Tisíc let jako jeden den

Dneska dopoledne jsme se společně rozloučili v naší kanceláři. Kancelář bude znovu otevřena až po Novém roce, ale s mnohými lidmi se ještě uvidíme. Budeme tu slavit 2x Vánoce, heč! Zítra jsme pozváni na oběd k mému šéfovi a pak jdeme na půlnoční. A pozítří budeme slavit Vánoce ve větším okruhu lidí (spolu s americkou a anglickou rodinkou).

No a dneska jsme se tedy rozloučili tak, že jsme společně zazpívali nějaké koledy, pojedli perník a krátce jsme se sdíleli z Písma s některými verši, které nás oslovily v tomto vánočním čase.
Zaznělo spousty veršů o pokoji, o zaslíbení Mesiáše, o Jeho narození atp.

Já jsem si vybral verš z 2.Petra 3,8: „Ale tato jedna věc kéž vám nezůstane skryta, milovaní, že jeden den je u Pána jako tisíc let a `tisíc let jako jeden den´.
A ještě to musím asi trochu vysvětlit, že? :)

Je to známý verš a většinou když jej čteme, tak se často zaměřujeme spíše jen na tu první polovinu. A častokrát ho interpretujeme tak, že některé věci zkrátka „dlouho“ trvají u Boha. Rádi bychom je hned, ale ono ne. A Bůh? – ten má přece spousty času... no ne?
Jenomže je tu i ta druhá polovina! A ta přináší do toho opačný rozměr. Věci, které se nepohnuly tisíce let se můžou změnit během jediného dne! To, co by Bůh mohl dělat tisíce let, může vykonat i během jediného! I takovým způsobem jedná!
A jedním takovým příkladem jsou právě Vánoce. Tisíce let kněží, králové, proroci, celý židovský národ očekával zaslíbený příchod Mesiáše.

„Nepřátelství položím mezi tebou a mezi ženou, i mezi semenem tvým a semenem jejím; ono potře tobě hlavu, a ty potřeš jemu patu“

„Vyjde hvězda z Jákoba, povstane žezlo z Izraele.“

„I vzejde proutek z pařezu Jišajova a výhonek z jeho kořenů vydá ovoce. Na něm spočine duch Hospodinův: duch moudrosti a rozumnosti, duch rady a bohatýrské síly, duch poznání a bázně Hospodinovy. Bázní Hospodinovou bude prodchnut. Nebude soudit podle toho, co vidí oči, nebude rozhodovat podle toho, co slyší uši, nýbrž bude soudit nuzné spravedlivě, o pokorných v zemi bude rozhodovat podle práva.“

„Protože sám Pán dá vám znamení: Aj, panna počne a porodí syna, a nazve jméno jeho Immanuel."

„I vstoupí nenadále do svého chrámu Pán, kterého hledáte, posel smlouvy, po němž toužíte. Opravdu přijde, praví Hospodin zástupů."

„V judském Betlémě; neboť tak je psáno u proroka: ,A ty Betléme v zemi judské, zdaleka nejsi nejmenší mezi knížaty judskými, neboť z tebe vyjde vévoda, který bude pastýřem mého lidu, Izraele."

Ale i tímto způsobem Bůh pracuje dnes. Stačí se podívat třeba na Izrael. Zázračně prošel 2. světovou válkou a po dvou tisících letech se ze dne na den znovu obnovil. Znovu se naplnila Boží zaslíbení.
Možná si myslíte, že jste něco minuli, že jste něco zmeškali, že se to už nevrátí, nenaplní... Ale Bůh má stále vše pod svou kontrolou! Zbývá jen, abyste byli pod Jeho vedením i vy...

Žádné komentáře:

Okomentovat