pondělí 27. prosince 2010

6. dopis

Příjemné vánoční svátky,
tak zase posílám nějaké info o zdejším dění. Původně jsem chtěl psát o jiných věcech – zejména jsem se chtěl více rozepsat o tom, jak jsme slavili Vánoce a jak je tady vůbec slaví, protože od posledního dopisu přibyla spousta novinek, věcí, zajímavostí atd.
No jenomže situace je tu teď, co se týče bezpečnosti, trošku napjatá. Takže o ní více napíši.
Štědrý den jsme slavili tak, že dopoledne jsme si jeli zajezdit na koních. Je to na druhé straně města a bylo to na hřišti pro pólo. Bylo nás pět. A bylo to opravdu super, trošku jsme si i připadali jako z pohádky o Popelce (vzhledem k tomu že to bylo na Štědrý den) - jak ze závěrečné scény, kde zpívá Karel Gott. Až tedy na ten sníh.
Pak jsme se vrátili zpět, osprchovali jsme se a vyrazili na návštěvu k rodině mého šéfa na oběd. Potom jsme si povídali, hráli nějaké stolní hry a večer jsme společně jeli na půlnoční, začínala tedy v 18:30. A konala se v Hillcrest kapli. Dokonce byl tam zapálený i krb. A tak jsme tam společně ještě s dalšími lidmi zpívali koledy a bylo i nějaké sváteční slovo.
Hned po skončení jsme se vrátili domů a přišla nám sms od hlavního místního vedoucího Wycliffe o tom, že před chvílí v jedné čtvrti vybuchly bomby, takže bychom měli být opatrní a zůstat raději doma a sledovat celou situaci. Pak prý večer bylo slyšet ještě v dálce nějaké střelby, ale já jsem šel stejně brzy spát.
Další den ráno jsme se dozvěděli na internetu víc o tom, co se stalo.
Dozvěděli jsme se, že ty bomby vybuchly blízko místa, kde jsme dopoledne jezdili na koních a pak i zašli na zmrzlinu.
Zde jsou i nějaké odkazy v angličtině a fotky o té události:
http://zpravy.idnes.cz/nigerijsti-muslimove-utocili-na-stedry-den-na-krestany-zemrelo-na-40-lidi-14k-/zahranicni.asp?c=A101225_155918_zahranicni_abr (na IDNES je to možná trošku nafouklé – tedy se to aspoň takto čte, ale ve čtvrti, kde teď jsme, tak je tu klid.)
http://www.ct24.cz/svet/110929-v-nigerii-propukly-boje-mezi-krestany-a-muslimy-desitky-mrtvych/
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/africa/12/24/nigeria.bombs.fatalities/
http://www.allvoices.com/news/7711741-deadly-christmas-eve-bombings-in-nigeria
V sobotu na oběd jsme šli na návštěvu, slavili se tu totiž Vánoce a vlastně i všichni lidé ze zahraničí to zde slavili 25. Bylo nás asi 13 a pohoštění bylo opravdu veliké a výběr jídla velice pestrý. Dokonce i nám nechyběl bramborový salát. Jedna Maďarka ho totiž uvařila a přinesla, nebyl to tedy přímo náš bramborový salát, ale bylo mu to velmi podobné. Hostitelům jsme přinesli lázeňské oplatky. Měli z nich nesmírnou radost. Oni totiž jsou Američané a jednu dobu bydleli v Německu (skrze službu v US armádě) a do Karlových Varů si pro ně jezdili. Tak se s nimi vyfotili – jako s obrovskou hostií:)
Nejdřív jsme se bavili o situaci, která se přihodila na Štědrý den, několik z nich vidělo hořet asi 2 auta, ale ráno šli všichni na bohoslužbu. A situace vypadala už uklidněně. Každého to ale překvapilo, protože na vánoční svátky se nic takového tu ještě nestalo, takže všechny to tu zaskočilo.
No a dneska ráno jsem vyrazil na bohoslužbu. Cestou tedy projelo několik policejních hlídek, ale vše vypadalo klidně, policejní stráž tedy byla i na nějakých křižovatkách – jednotlivci. Bohoslužbu jsem si opravdu užil, škoda že o tom asi teď nenapíšu víc.
Pak jsem se vrátil zpět domů a přišla nám zpráva, že situace je teď trošku více napjatá. Tak jsme se rozhodli, že pojedeme na oběd do čínské restaurace a cestou doplníme v obchodu nějaké potraviny pro případ, když by se něco stalo. Tak jsme jeli k Číňanům, najedli se a stavili se v pekárně.
Jenomže mezitím nastala dopravní zácpa, na ulici totiž byly policejní kontroly a kontrolovaly každé auto a větší zavazadlo (většinou se tu s nimi často setkáváme, ale to jen projíždíme bez zastavení, tentokrát byla prohlídka trošku důkladnější). Takže jsme na chvíli uvízli v dopravní zácpě – ale měli jsme to kousek od domu – asi jen 5 min autem.
No a teď jsme doma a v pořádku. Jsme teď na Internetu se všemi známými a všichni se informujeme o dění. Každý je na různém místě, tak si sdělujeme své poznatky atp. Jsem tu spolu ještě s Martinem. Jinak situace je klidná, ale přesto napjatá. Prý možná vyhlásí i zákaz vycházení, ale zatím k něčemu takovému nedošlo. I v rádiu hlásí, že obyvatelé se mohou zatím volně pohybovat, ale mají zůstat v opatrnosti.
Ona ta situace je asi zapříčiněna i tím, že 13. ledna se tu chystají volby. Tak se prosím modlete za tuto situaci zde a i za nadcházející volby.

Jinak my jsme v pořádku, nic nám nechybí a vypadá to, že aspoň nám pojede elektřina non-stop. Internet nám funguje, mobil a rádio také. I jídla tu máme dost, zejména nám zbyla spousta ovoce a cukroví, kterým jsme byli obdarováni.
Tak se, prosím, modlete za tuto situaci zde.

Zdraví
Honza
V Jos 26.12.2010

Žádné komentáře:

Okomentovat