středa 16. února 2011

12. dopis

Pokoj lidem dobré vůle:)

Tentokrát se zaměřím na jednu velkou událost, která se udála minulý týden v pátek. Oslavili jsme výtisk 4 Nových zákonů, které nedávno dorazili ještě teplé z Jižní Koreje. A byla to velká oslava. Konala se v NBTT a sešlo se spousta lidí, překladatelů, pracovníků Wycliffe atp. Škoda, že u toho nebyl John Bendor-Samuel, který nedávno zemřel a o kterém jsem již napsal. On totiž tady byl průkopníkem a započal tady tuto práci.
Slova na začátku se ujal náš vedoucí, který přirovnal výtisk těchto nových biblí k medu. Někteří Afričané sice možná doposud měli možnost se dostat k Božímu slovu přeloženém do angličtiny, což jistě pro ně bylo určitě něco sladkého jako cukr, ale nyní mají možnost ochutnat Boží slovo v jejich mateřském jazyce, daleko sladším způsobem ve formě medu, např. teď jednu z nich si má možnost takto přečíst 11,5 milionů lidí.

Překlad těchto biblí trval déle než 10 let. A skrývá se za tím spousta práce, příběhů jak radostných, tak i bolestných, ale Bůh byl stále věrný a dovedl tato díla až do konce! Překladatelé těchto biblí krátce řekli příběhy, které provázely vznik těchto biblí a padly i slzy při tom, např. jedna z nich se začala překládat v roce 1999, ale kvůli viru byla tato práce zničena a muselo se v roce 2001 začít úplně znovu.
U další Bible byl překladatel s hlavní pistole u své hlavy přinucen k vypití jedu. V nemocnici se ho podařilo zachránit, ale dodnes má potíže se žaludkem. Anebo u této bible se dělaly i “testy” toho, jak na ni budou reagovat muslimští čtenáři, jak je přeložena, zda je její jazyk jim srozumitelný atp. A ačkoliv se jednalo ještě o ne zcela hotovou práci, tak i tímto způsobem Boží slovo některé muslimy zasahovalo - když jen ochutnaly kousek medu.
No přijel jsem asi ve skvělý čas, děje se tu spousta věci a je vidět i mnohé ovoce, které ne každý měl možnost vidět a dočkat se ho. Každý rok tu prý vyjde jeden překlad Nového zákona. Tento rok se urodily hned čtyři a příští rok jich má být ještě více!

Koncem  týdne již odjíždíme na pracovní cestu nahrávat celý Nový zákon. Takže budu 2 týdny bez spojení se světem. Teď probíhají přípravy, zkoušíme naše vybavení a já trénuji spolupráci s rodilými mluvčími při nahrávaní. No není to ani o technických věcech, jako spíše o sledování cizího textu jak na papíře, tak i jeho rychlé vyhledání na počítači, rychlá editace atp. Hlavně to bude i zápas s časem. Jsme pouze 4 a máme na to jen 2 týdny. Budeme nahrávat od rána až do 9. večerní hodiny. A to se budeme jenom zaměřovat pouze na samotný obsah, po návratu nás ještě bude čekat úprava pořízených nahrávek.
Takže můj nigerijský kolega četl kousek biblické pasáže a já ho nahrával. Když se dopustil chyby, tak větu hned zopakoval třeba několikrát. Pak se to ostříhalo, popř. našly další chyby a daná část se musela nahrát znovu. Jinak při nahrávání bude k dispozici i další člověk, který rozumí danému jazyku a který bude také kontrolovat výslovnost. Nicméně i to, že já danému jazyku nerozumím má i také své výhody - můžu si povšimnout některých chyb, které i rodilí mluvčí přehlédnou ve výslovnosti (např. když existuje více podobných výrazů a některé jsou spíše hovorovější). I pár takových chybiček jsem nalezl u svého kolegy:)
Takže se prosím modlete za tento výjezd. Ať nám technika slouží, ať se podaří všechno nahrát a také za spolupráci s rodilými mluvčími, protože to bude i boj o čas, tak aby nám to šlo všechno pěkně od ruky.

Jinak dneska jsem byl u dámského kadeřníka. No byl to tedy pánský, ale musel si asi připadat jako dámský, protože ze mě byla obrovská kupa vlasů. Muži totiž tu chodí jen na krátko a když k němu někdo přijde, tak si chce většinou zkrátit vlasy např. jen ze 4 mm na 2 mm atp.

No a včera bylo tady docela pořádně zataženo. Není tu stmívání, takže to bylo takové divné, že bylo takové přítmí. Vypadalo to, jakoby se chystalo pršet, ale vůbec nekáplo a dnes byla obloha už čistá. Holič říkal, že by teď měl někdy udeřit první déšť tak na 1-2 dny a pak zase několik měsíců nic až do období dešťů - no byl by to první déšť, který bychom tu v Africe potkali, když tedy nepočítám to, jak občas chodím i někdy v pyžamu zavírat vodu, kterou nechá správce přečerpávat čerpadlem do našeho barelu - takový náš vodojem, a pak na to zapomene a voda přetéká.
Jinak dneska byl státní svátek - narození Mohameda, takže jsme měli volno, ale i tak se nás sešlo v kanceláři docela hodně. Dnes opět propukly nějaké nepokoje v centru města, takže i toto je modlitební potřeba.


hodně Božího pokoje a radosti přeje

Honza

V Jos 15. února 2011
 

Žádné komentáře:

Okomentovat